Moje Alpbach iskustvo u ulozi seminar asistenta na Evropskom Forumu Alpbach 2017

Svoje prve korake u Alpbachu napravila sam još 2015. godine. To je bila godina kada sam prvi put odlučila da apliciram na Evropski Forum Alpbach, kao i godina kada sam dobila stipendiju koja mi je omogućila da se pridružim timu od 12 stipendista iz Bosne i Hercegovine. Sa željom da naučimo što više i povezani zajedničkim ciljem da predstavimo našu državu u što boljem svjetlu, zakoračili smo u posebnu životnu avanturu zvanu Evropski Forum Alpbach.

Piše: Neira Ljevaković

 

 

Pred sam odlazak na Forum, bivši stipendisti su nas pozvali na sastanak kako bi nas pripremili na događaje koji slijede. Između ostalog, rekli su nam da nakon tog putovanja nećemo biti isti te da će nas Alpbach iskustvo potpuno promijeniti. Kao nekome ko je već učestvovao na mnogobrojnim projektima i razmjenama, to mi je zvučalo smiješno. Po povratku sa Evropskog Foruma Alpbach 2015. godine, shvatila sam šta su nam željeli reći. Od tada, svima kojima pričam o svom iskustvu, obavezno spomenem navedenu rečenicu i odgovorno tvrdim da je potpuno tačna. Alpbach je bio iskustvo koje je potpuno promijenilo moj svijet. Iskustvo koje me motivisalo da počnem aktivno raditi na svim promjenama koje sam željela da vidim, kako kod sebe, tako i u svojoj okolini. Ta priča je zauvijek promijenila moj život. Po povratku iz Alpbacha postala sam član Inicijativne grupe Alpbach u Sarajevu (IGAS), sa željom da pomognem u promociji Evropskog Foruma Alpbach te da kroz svoje iskustvo pomognem drugim mladim ljudima da apliciraju za stipendiju i dožive ono što sam ja.

 

 

Moja priča na najznačajnijoj austrijskoj konferenciji nastavlja se i 2016. godine. Imala sam sreću da budem učesnik drugog dijela Foruma – simpozijuma. Sa još jednim Alpbach iskustvom, motivacija je bila veća, kao i planovi za narednu godinu. Osjećala sam se dužnom zahvaliti Evropskom Forumu Alpbach na neki način, za sve pozitivne promjene u mom životu, i smatrala sam da trebam dati neki svoj doprinos. To razmišljanje me navelo da 2017. godine na Forum apliciram kao seminar asistent.
Aplikaciju sam poslala u februaru, a već u maju je stigao pozitivan odgovor. U 2017. godini izabrana sam kao jedan od 19 seminar asistenata. Mojoj sreći nije bilo kraja. Svjesna odgovornosti koju je nosila ta aktivnost, počela sam pripreme za august i novu Alpbach priču.

 

 

Bila sam zadužena za prijepodnevni seminar pod nazivom: “Don’t mess with our education. Creating new Utopias!”. Opis i naziv su me privukli i jedva sam čekala da vidim šta novo mogu da naučim. Ni ja, a ni učesnici seminara, nismo mogli naslutiti koje ćemo vještine razviti, kao ni to da ćemo kroz nekoliko dana biti sposobni kreirati vlastite igre. Zahvaljujući odličnim predavačima, dr. Konstantin Mitgutsch, istraživač na MIT (Massachusetts Institute of Technology, Cambridge) i profesorici Doris C. Rusch (vanredni profesor na DePaul Univerzitetu, Chicago) naučili smo da uvijek postoji zanimljiv način da se nešto novo nauči. Lekcija da uvijek ima načina, samo ako nešto dovoljno želimo, sigurno će me voditi kroz život i pomoći mi svaki put kada pomislim da treba odustati.

Moje obaveze u ulozi seminar asistenta podrazumijevale su pripremu materijala neophodnih za održavanje seminara, ovisno od toga šta su određene aktivnosti zahtijevale. Pored toga, uloga seminar asistenta je da bude poveznica između profesora i organizacionog odbora.

 

Svi seminar asistenti bili su pod mentorstvom profesora Howard Williamson (Professor of European Youth Policy, Faculty of Business and Society, University of South Wales). Svoju nevjerovatnu energiju, znanje i iskustvo iz dana u dan nesebično je dijelio sa nama. Tokom trajanja Seminar Week-a (sedmice seminara), svi seminar asistenti su gotovo svaki dan imali sastanke sa mentorom. U okviru sastanaka diskutovali smo i aktivno radili na tome da svaki dan učinimo boljim, kako za učesnike, tako i za nas same.

Biti asistent svjetski priznatim profesorima, aktivno učestvovati u kreiranju programa jednog tako značajnog naučnog skupa i doprinositi realizaciji istog nešto je što vam Alpbach omogućava.

 

 

Pored svih navedenih aktivnosti imala sam dovoljno vremena da se upoznam sa ostalim stipendistima iz različitih krajeva svijeta. Bilo je mnogo prilika u kojima smo razmjenjivali vlastite priče i iskustva. Pored toga smo vodili i ozbiljne diskusije o svim aktuelnim temama, na čiju važnost vas Evropski Forum Alpbach podsjeti. Posmatrajući to najljepše Evropsko selo, ispunjeno mladim, hrabrim, ambicioznim ljudima koji su spremni na promjenu pitala sam se da li je vrijedilo? Da li ima nekog smisla to što pokušavamo? Da li je sve ovo borba s vjetrenjačama ili se stvarno neka promjena dešava?!

 

 

 

Šetajući sa svojim mislima i nedoumicama dolazim do jednog od ovogodišnjih stipendista iz BiH. Iz razgovora s njim saznam da je jako sretan što je dio ove priče. Kako kaže, njegova druga sreća, jer je odgovor na prvu aplikaciju bio negativan. Dodaje da zahvaljujući prezentaciji o Evropskom Forumu Alpbach koju je organizovao IGAS u februaru 2017.godine,  pažljivo prateći upustva i iskustva bivših stipendista ponovo šalje svoju aplikaciju i dobija pozitivan odgovor. Upornost se isplati. I njegova, a i naša. To je bio trenutak u kojem sam shvatila da ništa nije uzalud. Sav naš trud, svaka sekunda uložena u ovu priču je vrijedila. Jer malim koracima treba krenuti u susret promjeni.

Dopustite da vam se desi takva promjena. Nagradite sebe jednim ovakvim iskustvom. Ništa više neće biti isto. Zasigurno ćete biti sretni što ste napravili taj korak. U najljepšem Evropskom selu skriveno je bezbroj novih mogućnosti. Na vama je da ih pronađete i iskoristite.

Ne čekajte više ni trenutka. Prijavite se za stipendiju Evropskog Foruma Alpbach!

 

Za sva dodatna pitanja i informacije pišite mi na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen