O Europskom Forumu Alpbach

Europski Forum Alpbach (EFA) jedna je od najuglednijih multidisciplinarnih konferencija u Europi, koja se od 1945. godine održava u tirolskom selu Alpbach u Austriji.

Selo, pored titule najljepšeg europskog sela, nosi i laskavi naziv Selo mislilaca, upravo zahvaljujući Forumu, koji se održava svakog augusta i redovno okuplja preko 3000 učesnika iz preko 50 zemalja svijeta. Učesnici i govornici iz različitih oblasti nauke, ekonomije, politike, Nobelovci,  eksperti i studenti zajednički učestvuju u programu Foruma i razgovaraju o aktuelnim pitanjima iz svakodnevnog života.

 

Forum se sastoji iz tri dijela:

Seminar Week – do 14 seminara koji su posvećeni različitim naučnim oblastima. O određenom aspektu teme se razgovara sa priznatim stručnjacima u toku 6 poludnevnih sesija.

Alpbach Simpoziji  - ove dvodnevne i trodnevne konferencije se organiziraju na različite teme, od arhitekture, reforme, tehnologije, politike, zdravstva do ekonomije. Njih dopunjuju i posebne radionice koje pokrivaju oblasti bankarstva, filma i EU umrežavanja, kao i Tirolski, te Univerzitetski dan.

Ljetne škole – kursevi posvećeni temi „Europske integracije“ i „Europski zdravstveni i socijalni sistemi u tranziciji“, fokusirani su na studente na višim godinama studija, kao i na mlade diplomante.

 

Zvanični program EFA dopunjuje i bogat umjetnički i kulturni program. Izložbe, koncerti i predavanja se održavaju sa ciljem da se pruži prilika mladim umjetnicima da prezentiraju svoja djela  posjetiocima Foruma.

Vrlo zanimljiv dio programa su i tzv. “fireside talks”  - spontano organizirani sastanci za učesnicima Foruma. 

Učestvovanje studenata omogućeno je kroz program stipendiranja, koji se financira od fondacija, kompanija i javnih sredstava. To znači da u programu EFA svake godine učestvuje preko 500 stipendista. 

Većina događaja se organizira u Alpbach Congress Centru, koji je djelo DIN A4 Architects iz Innsbruck-a. Zgrada odražava svjetlu i ugodnu atmosferu i svojim izgledom ne narušava prirodu i ljepote sela, te se savršeno uklapa u zelenilo tirolskih Alpa.

Svi klubovi i inicijativne grupe, kao članovi EFA mreže, od posebnog su značaja u razvoju programa stipendiranja. Ove sestrinske organizacije Europskog Foruma Alpbach postoje u brojnim europskim zemljama.

Pored obezbjeđivanja dodatnih stipendija, ove organizacije promovišu ideju i duh Alpbach-a tokom cijele godine kroz organizaciju različitih događaja, kao i redovnih regionalnih Alpbach sastanaka.

Europski Forum Alpbach organizira istoimena asocijacija, sa sjedištem u Beču, na čijem čelu je Franz FISCHLER.

Zvanični jezici Foruma su engleski i njemački.

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen